Tips om te besparen op uw fiscale bijtelling

Tips om te besparen op uw fiscale bijtelling

Wat is fiscale bijtelling?

Als u meer dan 500 kilometer prive rijdt, dan moet u fiscale bijtelling betalen. De fiscus ziet dit namelijk als loon in natura, en over loon moet u belasting betalen. Per jaar wordt er dan, afhankelijk van hoe zuinig de auto is een X percentage (zie in onderstaande tabel hoe van de cataloguswaarde van de auto opgeteld bij het brutoloon. Hier moet de leaserijder vervolgens loonbelasting over betalen. Deze belasting houdt uw werkgever elke maand in op uw loon. U hoeft daar zelf niets aan te doen, tenzij u geen fiscale bijtelling wilt betalen omdat u geen prive kilometers maakt.

Een voorbeeld hoe u fiscale bijtelling berekent:

Private lease top 3

Volkswagen Polo volkswagen private lease 48 mnd / 10.000 km € 285 /mnd
Proefrit aanvragen
Renault Twingo leasem private lease 60 mnd / 10.000 km € 215 /mnd
Meer info
Peugeot 108 ikrij.nl private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info

Cataloguswaarde (nieuwwaarde) : € 20.000
Fiscale bijtellingscategorie: 25 %
Extra belasting per jaar: € 5.000
Hoogste belastingschijf: 42 % (afhankelijk van het brutoloon)
Te betalen belasting per jaar: € 2.100.

Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2 uitstoot van uw auto. Deze zijn gebonden aan CO2 uitstoot grenzen, zoals u deze hieronder kunt aflezen.

Bijtelling voorkomen: minder dan 500 km privé rijden

Wanneer u alleen zakelijk wilt rijden kunt u de fiscale bijtelling volledig voorkomen. U dient dan wel een sluitende rittenadministratie bij te houden. Daarin houdt u bij waar u naartoe rijdt vanaf waar, op welke datum, op welk tijdstip, en wat de afstand was. Daarnaast moet u per rit de kilometerstand registreren. Tenslotte moet u aangeven wat het merk en type is van de auto die u rijdt, het kenteken en de periode waarin de auto tot uw beschikking staat. De belastingdienst kan dan controleren of de afstanden die u gereden hebt ook kloppen. Een sluitende rittenadministratie wil zeggen dat u alle kilometers verantwoord. Er mag bijvoorbeeld geen gat zitten in tussen de kilometerstanden (dus bv niet: rit 1 eindigt op 130.0000, rit 2 start op 130.500). Wilt u ook geen fiscale bijtelling meer betalen? Dan moet u aan uw werkgever een verklaring geen privegebruik auto overhandigen. Deze ontvangt u van de belastingdienst (lees hier een korte instructie). Uw werkgever zorgt dan dat er geen fiscale bijtelling meer wordt ingehouden op uw loon. Zorg er wel voor dat u ten alle tijde kunt bewijzen dat u ritten zakelijk waren (door het bijhouden van de ritregistratie). Let er wel op dat als u gedurende het betreffende jaar al meer dan 500 km prive heeft gereden, of in het betreffende kwartaal al meer dan 125. U moet dan wachten tot het volgende kalenderjaar voor u in aanmerking kunt komen om niet meer prive te rijden met uw leaseauto. In dat geval betaalt u dus bijtelling tot het einde van dat kalenderjaar.

Aftrekposten

Er is een post die u kunt aftrekken als u uw leaseauto ook prive gebruikt. Dit is de zogenaamde eigen bijdrage. Als u aan uw werkgever een bepaalde eigen bijdrage schuldig bent voor het rijden van uw leaseauto, dan mag u dit van de bijtelling aftrekken. Controleer dus op uw loonstrook of uw werkgever dit goed doet.

Overzicht CO2 uitstoot

Het bijtellingspercentage wordt toegekend aan een leaseauto afhankelijk van het aantal gram CO2 uitstoot per kilometer. Auto’s houden een verlaagd bijtellingspercentage voor een periode van 60 maanden, gerekend vanaf het moment dat het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld. Mocht dus het huidige fiscale regime veranderen, dan houdt u voor uw huidige leaseauto, mits het leasecontract niet veranderd, hetzelfde bijtellingstarief. Daarna wordt gekeken of de auto aan de hand van de nieuwe CO2 grenzen opnieuw voor het lage tarief in aanmerking komt. Na 2016 is nog niet duidelijk of de fiscale bijtelling blijft voortbestaan. Hier moet het kabinet nog een beslissing over maken.

Gram CO2 uitstoot
Percentage bijtelling 1 januari 2015 1 januari 2016 1 januari 2017
4 procent 0 0 0
7 procent <51 Vervalt Vervalt
14 procent 51-82 Vervalt Vervalt
15 procent Nvt. 1-50 Vervalt
20 procent 83-110 Vervalt Vervalt
21 procent Nvt. 51-106 Vervalt
22 procent Nvt. Nvt. >0
25 procent >110 >106 Vervalt

 

 

2016-01-16T16:00:43+00:00