Plug-in hybrides blijven ongekend populair in Europa. In Nederland deden deze hybrides het vorig jaar nog erg goed, waarbij ze keer op keer bovenaan stonden in lijstjes met meest populaire leaseauto’s. Zo was de Mitsubishi Outlander ongekend populair. Dit model profiteerde van de lage bijtelling (7 procent).

Ook in 2016 meer verkopen van hybrides

Analisten verwachten ook voor 2016 dat er in Europa meer hybrides zullen worden verkocht…. Behalve voor Nederland. Bij ons hebben de plug-in hybrides al ongekend kunnen profiteren van het tot dusver gunstige belasting klimaat. Dit is sinds dit jaar echter allemaal een stuk minder gunstig geworden, waarbij alleen 100 procent elektrische auto’s nog profiteren van een lage bijtelling. De populariteit van deze modellen is nog niet geweldig en dat heeft met name te maken met het beperkte bereik van de betaalbare modellen, waarmee ze nog relatief duur zijn ten opzichte van “traditionele” auto’s. Behalve de Tesla’s dan… Maar deze zijn dan ook een stuk minder betaalbaar.

Private lease top 3

Peugeot 108 volkswagen private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info
Volkswagen Polo leasem private lease 48 mnd / 10.000 km € 308 /mnd
Meer info
Volkswagen Up ikrij.nl private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info

Zo werden er in Nederland slechts 43 Outlanders op kenteken gezet in de eerste twee maanden van het jaar, terwijl dat er vorig jaar nog meer dan 8.000 waren! Daaruit blijkt wel dat de fiscale bijtelling zoals deze was ingericht erg verstorend werkte op de automarkt. Daarbovenop komt ook dat de uitstoot van de auto’s in de praktijk vaak vele malen hoger is. De Nederlandse overheid behaalt daarmee dus niet (makkelijk) haar doelstellingen omtrent CO2 uitstoot, maar de yup op de hoek rijdt wel in een dikke SUV met belastingvoordeel.

Vorig jaar bedroeg de volledige markt van hybrides in Europa net iets meer dan 400.000 verkopen. Als we de analisten mogen geloven, dan zullen dat er in 2016 dus nog meer zijn!