De fiscus heeft de voordelen voor de leaserijder flink naar beneden bijgesteld. Voorgaande jaren werden zuinige auto’s (voornamelijk hybrides) extra beloond met een lage fiscale bijtelling. Deze voordeeltjes zijn er steeds verder afgegaan voor de zakelijke rijder en vanaf 2017 ontvangen alleen leaserijders van een volledig elektrische auto nog een fiscaal voordeel. Dit komt omdat het gezien wordt door de overheid als een achterhaald systeem.

Wat verandert er voor u als leaserijder?

Voor volledig elektrische auto’s betaalt u als leaserijder nog altijd maar 4 procent bijtelling. Voorbeelden hiervan zijn de Tesla Model S, X en 3, maar ook bijvoorbeeld auto’s als de Opel Ampera en de Renault Zoe. Voor alle andere auto’s gaat een bijtellingstarief gelden van 22 procent. Voor de minder zuinige modellen betekent het dat dit een lager tarief is dan voorheen.

Private lease top 3

Peugeot 108 volkswagen private lease 60 mnd / 5.000 km € 219 /mnd
Meer info
Volkswagen Polo ikrij.nl private lease 48 mnd / 10.000 km € 325 /mnd
Meer info
Toyota Aygo ikrij.nl private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info

Met name de plug-in hybrids, zoals de Mitsubishi Outlander, krijgen een flinke klap te verwerken omdat de bijtelling voor auto’s met een uitstoot tussen de 0 en de 50 gram CO2 per kilometer niet meer in aanmerking komen voor 15 procent bijtelling. Deze modellen gaan dus ook gewoon over naar 22 procent bijtelling.

Wat kunt u doen?

Als u nog wilt profiteren van de lagere bijtelling voor plug-in hybrids, dan kunt u er het beste 1 aanschaffen voor eind 2016. Daarnaast kunt u een leaseauto in 2017 aanschaffen, die op kenteken is gezet in 2016. Dit betekent dat u nog 5 jaar plezier heeft van een lagere bijtelling.