Een tweedehands auto kopen of leasen kan zowel zakelijk als privé. Maar wat is nou de handigste keuze voor u? Wij zetten de verschillende argumenten voor u op een rij om u zo goed mogelijk op weg te helpen in uw keuze. 

Privé een occasion kopen

Private lease top 3

Peugeot 108 volkswagen private lease 60 mnd / 5.000 km € 219 /mnd
Meer info
Volkswagen Polo ikrij.nl private lease 48 mnd / 10.000 km € 325 /mnd
Meer info
Toyota Aygo ikrij.nl private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info

Een tweedehands auto privé kopen maar ook zakelijk gebruiken? Dat kan gewoon! Zo betaalt u geen bijtelling, krijgt u geen BKR-registratie en kunt u elke auto die u wilt kiezen, afhankelijk van uw budget natuurlijk. U kunt een zakelijke kilometervergoeding hanteren van € 0,19 per kilometer en vaak kiezen uit een ruim aanbod. Wel moet er rekening gehouden worden met onverwachte onderhoudskosten, deze kunnen namelijk niet zakelijk gedeclareerd worden.

Occasion kopen of leasen

Privé een occasion leasen

Om privé een tweedehands auto te leasen (bron: https://www.consumentenbond.nl/private-lease/auto-leasen-of-kopen)heeft u geen spaargeld nodig. Door vooraf prijsafspraken te maken over de kosten weet u maandelijks precies waar u aan toe bent, hoeft u geen grote investering te doen en ook bij een privé lease auto kunt u gebruik maken van een zakelijke kilometervergoeding voor € 0,19 per kilometer. Afhankelijk van de looptijd van het contract  en het aantal kilometers kunnen de prijzen van een leasecontract uiteenlopen. Ook moet er bij een leasecontract rekening gehouden worden met een BKR-registratie, een ietwat beperkte autokeuze (bekijk hier het aanbod van private lease vergelijken  en eventuele opzegkosten bij het vroegtijdig beëindigen van een contract.)

Zakelijk een occasion kopen

Een van de populairste opties is om zakelijk een occasion te kopen. Dit brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee. Mocht je een occasion zakelijk aanschaffen is het handig om een zogenoemde btw-auto te kopen om de btw terug te vorderen of om een zogeheten youngtimer, een auto ouder dan 15 jaar aan te schaffen. Voordeel is dat verder alle autokosten aftrekbaar zijn en er voor sommige auto’s een investeringsaftrek beschikbaar is. Enkele nadelen kunnen de onverwachte onderhoudskosten zijn, de negatieve invloed op de solvabiliteit van uw onderneming, het betalen van bijtelling boven de 500 privékilometers en de grote investering om de auto aan te schaffen.

Zakelijk een occasion leasen

Wanneer u liever geen (grote) investering doet en wat meer zakelijke investeringsruimte wilt behouden dan is een zakelijke tweedehands auto een optie. Met een zakelijke occasion heeft u geen last van de nadelen die u heeft als u een occasion zakelijk of privé koopt. Zo zijn er geen onverwachte kosten, is er vooraf geen grote investering nodig, profiteert u van zowel een lagere fiscale waarde als een lagere bijtelling en kunt u zelf een contract kiezen wat bij u past. Nadeel is dat er bijtelling betaalt moet worden over de privékilometers, er een beperkte keuze is en dat er opzegkosten (en eventuele andere regels) zijn bij het eerder beëindigen van het contract. 

Welke keuze u ook maakt, we kunnen het er over eens zijn dat er aan zowel het kopen, als aan het leasen van een occasion enorm veel voordelen zitten.