Zoals bij elk contract zitten er verschillende voor en nadelen aan een private lease contract. Hieronder zetten we voor u op een rij wat een private lease contract is en waar u aan moet denken bij het afsluiten van een private lease contract met een lease maatschappij. Bent u al op de hoogte? Start dan meteen met het vergelijken van private lease contracten via onze homepage.

Wat is private lease?

Private lease top 3

Peugeot 108 volkswagen private lease 60 mnd / 5.000 km € 219 /mnd
Meer info
Volkswagen Polo ikrij.nl private lease 48 mnd / 10.000 km € 325 /mnd
Meer info
Toyota Aygo ikrij.nl private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info

Private lease kunt u zien als een vorm van huren waarbij u als particulier een contract afsluit om tussen de 12 en 60 maanden in een auto te rijden. U betaalt een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij en heeft geen omkijken naar de verzekering, wegenbelasting, pechhulp en eventueel onderhoud waardoor u zorgeloos in een hippe auto kunt rijden. De enige kosten die voor uw rekening zijn (buiten het maandbedrag om) zijn de benzinekosten, boetes en eventueel een eigen risico bij schade. De prijs van het contract hangt vaak af van het type auto, aantal kilometers per jaar en de looptijd van het contract. 

Hypotheekafsluiten van een private lease contract

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een private lease contract gevolgen kan hebben voor het afsluiten van een hypotheek (of andere lening). Met het aangaan van een private lease contract gaat u een maandelijks bedrag betalen aan de lease maatschappij. Een hypotheekverstrekker ziet dit als een reden waardoor u eventueel minder hypotheeklasten zou kunnen dragen. De exacte invloed van een leasecontract op uw hypotheek kunt u laten berekenen door een hypotheekadviseur. Heeft u al een huis gekocht? Dan heeft een private lease contract geen invloed op uw bestaande hypotheek.

Bijtelling

Wanneer u kiest voor een private lease contract is er geen sprake van fiscale bijtelling omdat u het contract privé afsluit. Als zzp’er kunt u er ook voor kiezen om een private lease contract af te sluiten, maar dan is de btw die u maandelijks betaalt niet zakelijk aftrekbaar. Wel kunt u de zakelijk gereden kilometers aftrekken van de winst á 0,19 cent per kilometer. U betaalt dus alleen bijtelling wanneer u met uw zakelijke lease auto privé gaat rijden, niet wanneer u een privé auto ook zakelijk gebruikt.

Contract breuk

Vaak is een lease contract na 14 dagen bedenktijd bindend, waarna in de meeste gevallen maar een aantal redenen een lease contract kunnen verbreken. De redenen zijn per leasemaatschappij verschillend maar doorgaans vallen arbeidsongeschiktheid, onvrijwillige werkloosheid of een echtscheiding (waaronder het verbreken van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap). Deze situaties moeten schriftelijk aangetoond kunnen worden waarna er onderzoek naar uw financiële situatie gedaan wordt. Blijkt hieruit dat u het contract niet meer kunt betalen dan kan het in de meeste gevallen kosteloos beëindigd worden. In alle andere gevallen is er vaak sprake van een opzegvergoeding. Wat veel mensen vaak niet weten is dat het leasecontract overgenomen kan worden door iemand anders, al kan dit niet bij alle leasemaatschappijen.