Hoeveel bijtelling betaalt u voor uw leaseauto?

De bijtelling speelt een belangrijke rol bij de zakelijke aanschaf van een auto. De bijtelling vormt een belasting op het bezit van een auto van de zaak, die alleen van toepassing is wanneer we daar ook privé gebruik van maken. Indien u meer dan 500 kilometer per jaar met een auto van de zaak rijdt (of verdeeld over meerdere auto’s van de zaak), dient u bijtelling te betalen. U dient de waarde van de auto bij uw inkomen op te tellen, zodat u daar inkomstenbelasting over betaalt. Des te hoger de waarde van de auto en des te hoger het bijtellingspercentage, des te hoger ook de kosten voor het privégebruik van de auto van de zaak.

Fiscale bijtelling voor een auto

De fiscale bijtelling voor een auto van de zaak geldt voor een ieder die meer dan 500 kilometer per jaar aan privékilometers maakt. Het maakt voor de bijtelling niet uit of u 501 of 30.000 kilometer privé rijdt. U dient een sluitende rittenadministratie bij te houden om aan te tonen dat u de auto alleen zakelijk gebruikt, of u onder het gestelde maximaal aantal privé kilometers blijft. Er is sprake van een bewijslast aan uw zijde, waardoor u de bijtelling dient te betalen wanneer u niet kunt aantonen dat u een geldige rittenadministratie heeft bijgehouden.

Private lease top 3

Peugeot 108 volkswagen private lease 60 mnd / 5.000 km € 219 /mnd
Meer info
Volkswagen Polo ikrij.nl private lease 48 mnd / 10.000 km € 325 /mnd
Meer info
Toyota Aygo ikrij.nl private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info

Standaard bijtelling

De bijtelling in Nederland is opgedeeld in verschillende klassen waarbij de maximale bijtelling voor een leaseauto 25% is. Dat betekent dat u ieder jaar 25% van de cataloguswaarde van de auto bij uw inkomen op dient te tellen, zodat u daar inkomstenbelasting over betaalt. Indien u 4 jaar lang gebruik maakt van de leaseauto telt u de auto uiteindelijk in z’n volledigheid bij uw inkomen op. Met name de modellen met een hoge cataloguswaarde kunnen zorgen voor een flinke bijtelling. Een auto van €35.000 met 25% bijtelling kost u bij 42% belasting bijvoorbeeld €3.675 per jaar, ofwel €306,25 netto per maand.

Lage bijtelling interessant voor de portemonnee

U kunt met een meer zuinige auto profiteren van een lagere bijtelling voor de auto van de zaak. De normen voor de lagere bijtellingsklassen veranderen regelmatig. Uw auto kan in aanmerking komen voor 21%, 15%, of zelfs 4% bijtelling. In principe komen alleen elektrische auto’s in aanmerking voor 4 procent bijtelling, vallen de hybride modellen binnen de normen voor 15% bijtelling en is er een groot aanbod aan auto’s met 21% bijtelling, mits de co2 uitstoot maximaal 106 gram bedraagt. De 21% bijtelling is er voor algemene zuinige modellen, ook de wat grotere auto’s. Een elektrische auto van €35.000 met 4% bijtelling kost u bij 42% belasting €588 per jaar, of €49 per maand.