Zomer- en winterbanden voor uw leaseauto

Wanneer u een nieuwe leaseauto krijgt, zijn winterbanden vaak optioneel. Soms is het wel verplicht van uw werkgever, en zit het er gewoon bij in het pakket. Let hier wel op, want het is een stuk veiliger om op winterbanden te rijden. Desnoods kunt u zelf een setje kopen en neemt deze dan mee naar uw volgende auto als deze nog niet versleten zijn.

Wat is het verschil met winterbanden

Zomerbanden presteren een stuk beter onder zomerse omstandigheden. Dit komt onder andere omdat ze gemaakt zijn van hard rubber, zodat deze banden onder warme nog steeds goed functioneren. Onder warme temperaturen zet het rubber namelijk uit en wanneer je een zachtere materie gebruikt, zoals bij winterbanden het geval is, dan slijten ze ook harder.

Private lease top 3

Peugeot 108 volkswagen private lease 60 mnd / 5.000 km € 219 /mnd
Meer info
Volkswagen Polo ikrij.nl private lease 48 mnd / 10.000 km € 325 /mnd
Meer info
Toyota Aygo ikrij.nl private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info

Daarnaast hebben zomerbanden wat bredere sleuven, waardoor ze beter water kunnen afvoeren en u een betere grip houdt bij natte weersomstandigheden. Ten slotte zijn de banden ook breder en deze hebben daardoor ook meer grip.

Wanneer kunt u het beste banden wisselen

Een zomerband heeft meer grip dan een winterband (of all-weather band) wanneer u te maken heeft met hogere temperaturen. Bij een snelheid van 100 kilometer per uur remt u dan ook 3 meter sneller, en dat kan het verschil maken tussen wel of geen ongeluk. De beste tijd voor het wisselen van winterbanden naar zomerbanden is zo rond het verzetten van de klok. Het vriest dan namelijk bijna niet meer overdag en de temperaturen komen dan al snel boven de 7 graden. Let er wel op dat u er dan op tijd bij moet zijn, omdat iedereen rond dat tijdstip hun banden moeten wisselen. Vaak moet u een afspraak daarom een aantal weken van te voren inplannen, of u vist achter het net.

Voor- en nadelen van zomerbanden ten opzichte van winterbanden

Bij deze zetten we nog even de voor- en de nadelen voor u op een rij van zomerbanden ten opzichte van winterbanden.

Nadelen:

  • Juist minder grip in de winter
  • De meeste voordelen die hier onder worden genoemd gelden juist voor winterbanden bij lagere temperaturen

Voordelen:

  • Betere grip bij zomerse omstandigheden
  • Betere remweg bij hoge temperaturen
  • Betere waterafvoer omdat ze bredere gleuven hebben
  • Kleinere kans op slippen (in de zomer)
  • Bij hoge temperaturen sturen ze beter
  • Minder slijtage
  • U krijgt uw pk’s beter op de weg.