Is private lease goedkoper dan eigen auto kopen?

Wij van goedkopeleaseauto.nl krijgen de laatste weken veel vragen van bezoekers over private lease. De hamvraag is: Is private lease goedkoper, dan het zelf aanschaffen van een auto?

Een lastige vraag, want er moeten wel appels met appels vergeleken worden. Kortom: in beide situaties moet er uitgegaan worden van een identieke auto. In situatie a) aangeschaft met eigen geld, in situatie b) aangeschaft via private leasing of in situatie c) aangeschaft met geleend geld.

Private lease top 3

Peugeot 108 volkswagen private lease 60 mnd / 5.000 km € 219 /mnd
Meer info
Volkswagen Polo ikrij.nl private lease 48 mnd / 10.000 km € 325 /mnd
Meer info
Toyota Aygo ikrij.nl private lease 60 mnd / 5.000 km € 199 /mnd
Meer info

Private lease vs eigen aankoop: het vergelijk

De consumentenbond deed onderzoek naar de voor- en nadelen van private lease. Hierbij werden ook de kosten voor diverse modellen bij prive auto lease vergeleken voor liefst 21 aanbieders.

De populairste private leaseauto’s werden vergeleken:

  • Volkswagen up!
  • Fiat 500
  • Peugeot 108
  • Renault Captur
  • Audi A1

Gekeken werd naar de autokosten (afschrijving, rente, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie en onderhoud, en rentederving op het spaargeld) die je als automobilist maakt als je exact dezelfde auto koopt of financiert met geleend geld. Hierbij is uitgegaan van een looptijd van het private leasecontract van 36 maanden en na 36 maanden inruilen van de auto. In de prijs is ook het eigen risico eigen risico en uitgebreide pechhulp opgenomen.

vergelijk private lease

bron: consumentenbond

Conclusie: Private lease kan een goedkoper zijn dan aanschaf van auto

Het overzicht is vrij duidelijk en constant in haar beeld. Koop je een auto met je eigen geld dat is dit over een periode van 36 maanden (bijna) altijd voordeliger dan private lease. Echter lopen de verschillen erg uit elkaar. Sternlease is 2% voordelig met private lease, daar waar Mercedes-Benz en Smart veel duurder zijn met private lease.

De algehele tendens is dat private lease met geleend geld in veel gevallen duurder is. In feite is dit ook logisch omdat je met geleend geld een auto gaat leasen, wat in feite niets anders is dan het ‘huren’ van een auto. Kortom, je financiert een auto twee keer met geleend geld.

Belangrijk bij private lease

Privé leasen kan een goedkoop alternatief zijn doordat de kosten soms sporadisch hoger zijn en er geen groot bedrag nodig is voor de aanschaf van de auto. Het is echter wel raadzaam om goed naar de kleine lettertjes in het contract en de voorwaarden te kijken. Het vroegtijdig beeïndigen van een leasecontract levert een flinke boete op, evenals de meerkilometers die zwaarder belast worden.